Laadukas sänky helpottaa unihäiriöitä – “Hyvin nukutun yön jälkeen ihminen tuntee onnea”
Unihäiriöt haittaavat monen suomalaisen elämää. Unibedin asiantuntijalääkärin mukaan hyvä sänky auttaa omalta osaltaan ihmisiä nukkumaan paremmin, voimaan paremmin ja tuntemaan “samanlaista onnea kuin jos voittaisi ison summan rahaa arpajaisissa”.
Unibedin asiantuntijalääkäri, neurologian erikoislääkäri Veli Tuomivaara kertoo, että unella on kolme tärkeää tehtävää:
“Ensinnäkin unen aikana aivojen aineenvaihdunta toimii niin, että aivoihimme varastoituu energiaa seuraavan päivän tarvetta varten ja edellisen päivän aineenvaihduntatuotteet poistuvat aivoista. Toiseksi aivoilla on tärkeä tehtävä oppimisessa: unen aikana aivoissa tapahtuu muutoksia, jotka vahvistavat edellisen päivän muistijälkiä.”
Kolmanneksi unella on keskeinen rooli immunologisen tasapainon säätelyssä.
“Uni on osa ihmisen vuorokausirytmiä”, Tuomivaara muistuttaa.
“Unentarve vaihtelee yksilöllisesti, mutta ihmisen tulisi nukkua kuudesta yhdeksään tuntia yössä, jotta nämä tärkeät tehtävät voisivat toteutua.”
Mistä unihäiriöt johtuvat ja mitä niistä seuraa?
Veli Tuomivaara on hoitanut erilaisista unihäiriöistä kärsiviä potilaita noin 20 vuoden ajan.
“Lyhytaikaisesta unettomuudesta kärsii jopa kolmannes väestöstä, pitkäaikaisesta unettomuudestakin yli kymmenen prosenttia”, hän toteaa.
“Unettomuuteen kuuluvat nukahtamisvaikeudet, keskiyön heräämiset ja liian aikaiset heräämiset. Henkilöllä saattaa olla näitä kaikkia kolmea unihäiriötä yhtä aikaa.”
“Huonosti nukutun yön jälkeen ihminen on väsyneempi, keskittymiskyky ja tarkkaavaisuus heikkenevät, huomiokyky kaventuu, muistaminen vaikeutuu ja reaktionopeus hidastuu”, asiantuntijalääkäri luettelee.
Hänen mukaansa pitkäaikainen univaje tekee apaattisemmaksi ja latistaa tunteita, heikentää immuunipuolustusjärjestelmää ja sitä kautta lisää monien sairauksien riskiä. Myös tapaturma-alttius kasvaa, ja toimintakyky ja elämänlaatu heikkenevät. Unihäiriöt saattavat johtaa työtehon merkittävään heikkenemiseen.
“Univaje hidastaa toimintojamme, kuormitumme herkemmin, vapaa-aikaa jää vähemmän, palaudumme huonommin ja joudumme ikään kuin noidankehään. Jos ei ole virkeä päivällä ja esimerkiksi haukottelee toistuvasti, se voi olla merkki unihäiriöistä”, Tuomivaara hoksauttaa ja lisää:
“Unihäiriöt olisi hyvä tunnistaa varhaisessa vaiheessa, koska ne kroonistuvat suhteellisen helposti.”
Mikä sitten aiheuttaa unihäiriöitä ja -vajetta? Tuomivaaran mukaan taustalla voi olla niin psyykkisiä ja fyysisiä kuin nukkumisympäristöönkin liittyviä tekijöitä. Niiden seurauksena yöuni voi lyhentyä tai muuttua katkonaiseksi. Käytännössä unta voivat häiritä esimerkiksi erilaiset fyysiset tai mielen sairaudet, lääkitys, alkoholin tai muiden päihteiden käyttö, tunneperäiset tekijät, stressi, vuorotyö tai muuten epäsäännöllinen vuorokausirytmi, vähäinen liikunta sekä heikentyneet nukkumistottumukset tai -olosuhteet.
Unihäiriöitä voidaan estää ja lievittää
Hyvälaatuinen uni sisältää tietyn määrän eri univaiheita. Paras aika mennä nukkumaan on silloin, kun tuntee illalla itsensä raukeaksi, Veli Tuomivaara sanoo.
“Jos elää säännöllistä elämää, tämä tulee varsin säännöllisesti samaan aikaan illasta, samoin aamulla herääminen. Tutkimusten mukaan hyvin nukutun yön jälkeen herätessä ihminen tuntee samanlaista onnea kuin jos voittaisi ison summan rahaa arpajaisissa.”
Unihäiriöitä voidaan estää ja lievittää kiinnittämällä huomiota elintapoihin ja niihin liittyviin asioihin, kuten stressiin, ja huolehtimalla siitä, että nukkumisympäristö on hyvä, Tuomivaara sanoo.
“Sängyn pitää olla tukeva, mutta samalla mukava, ja makuuhuoneen rauhallinen ja sopivan viileä. Hyvä sänky helpottaa myös niska- ja hartiavaivoja ja selkävaivoja sekä levottomat jalat -oireyhtymää.”
Unibedin vuoteet ovat ergonomisesti loistavia, ja myymälöiden valikoimasta löytyy jokaiselle nukkujalle sopiva sänky. Unibedillä haetaan asiakkaalle pitkäaikaista ratkaisua. Vaikka vuoteet ovat kauniita, terveydelliset näkökulmat ovat tärkeimmässä roolissa. Yrityksen unihyvinvointiin perehtynyt henkilökunta löytää parhaat mahdolliset ratkaisut jokaiselle, myös niille, joilla on fyysisiä, esimerkiksi tukirankaperäisiä ongelmia.
Myös Veli Tuomivaaralla on hyvät kokemukset Unibedin laadukkaista sängyistä.
“Omasta kokemuksesta voin todeta, että Unibed-sängyt ovat erinomainen valinta sängyksi.”
Hän arvostaa sitä, että sängyn voi säätää itselle sopivaan asentoon.
“Lisäksi siinä voi rentoutua illalla lukemalla puoli-istuvassa asennossa ja venytellä selän ennen nukkumanmenoa.”
Tuomivaara kuvailee nukkuvansa Unibedin vuoteessa pehmeästi, mutta tukevasti:
“En heräile raajojen puutumisiin tai selkäkipuun. Herään aamuisin virkeänä töihin.”