Millainen on hyvä tyyny? – Erilaiset ominaisuudet erilaisille nukkujille

Jokainen meistä on tyynytottumuksissakin saattanut luoda tiettyjä olettamuksia itselleen. Muista, että et voi hankkia itsellesi tyynyä käsituntumalla, varsinkaan jos sinulla on jotain terveydellisiä haasteita. Hyvä tyyny tukee nukkujan niskaa ja vähentää kipuja sekä kuorsausta. Tyyny täytyy kuitenkin valita tarkoin nukkujalle sopivaksi.

Viisi syytä lopettaa tyynyn kanssa pelaaminen unen aikana ja kääntyä ammatti-ihmisen puoleen

  1. Olet aamulla väsynyt, vaikka olet nukkunut kahdeksan tuntia. Unesi laatu ei ole ollut silloin riittävän hyvää.
  2. Heräät niskakipuun tai pää on kipeä aamulla herätessä.
  3. Yösi on mennyt nukkuma-asentoa vaihtaessa ja heräät aamulla lakanat rullalla.
  4. Sormien puutuminen tai tikkuilu herättää sinut yöllä.
  5. Olet hankkimassa käsituntumalla uutta, arvokasta tyynyä, jota naapurisi tai ystäväsi on kovasti kehunut.

Hyvän tyynyn ominaisuuksia

Yksi hyvän tyynyn ominaisuuksista on se, että sitä voi säätää omaan sänkyyn sopivaksi. Tärkeää olisi myös, että tyyny on lokeroitu useaan lokeroon, jotta täytteet eivät häviä sieltä, missä niiden kuuluu olla. Tyynyn pesumahdollisuus 60 asteessa on myös merkki laadukkaasta tyynystä. Pesu mahdollistaa hygieenisyyden säilymisen. Tyyny tulisikin pestä täytteineen säännöllisesti neljän kuukauden välein. Usein tyynyn pesua vieroksutaan, kun ajatellaan, että se menee pilalle. Edullisemmat tyynyt eivät kestä pesua, vaan täyte paakkuuntuu helposti. Laadukkaan tyynyn täyte vain tykkää siitä, että sitä pestään säännöllisesti.

Viskoelastisissa materiaaleissa haasteeksi tulee, ettei niitä voi pestä. Tästä johtuen on erittäin tärkeää muista, että tyynyä huoltaa imuroimalla ja tuulettamalla, jotta hygieenisyys saadaan paremmin säilymään. Muista kuitenkin vaihtaa tyyny kolmen vuoden välein jo hygieniasyiden vuoksi ja mikäli tiedostat, että hikoilet päästä voimakkaasti unen aikana, on tyynyn kunto syytä tarkistaa useammin.

”Tyynyn pesumahdollisuus 60 asteessa on myös merkki laadukkaasta tyynystä.”

Untuvatyyny mielletään ihanan pehmeäksi. Sen haaste kuitenkin on, että täytteet ovat pään ympärillä, kaikkialla muualla kuin antamassa tukea. Untuvatyynyn kanssa uniaika menee hyvin usein pelaamiseksi ja niskan alle kasailuun. Mikäli sinulla on nenä aamuisin tukossa, kannattaa miettiä, kuinka kauan tyynysi on ollut käytössä. Nenän tukkoisuus saattaa johtua käytössäsi olevasta tyynystä, onko se untuva- tai höyhentyyny?

Hyvä tyyny vähentää kuorsausta

Kuorsaus on todella yleistä, ja sitä esiintyy jonkin verran enemmän miehillä kuin naisilla. Oikeanlainen tyyny ja asennon korjaaminen voi lopettaa kuorsaamisen tai ainakin vähentää sitä. Esimerkkinä eräs miesasiakas kertoi, että vaimo oli lopettanut kuorsaamisen hankittuaan ergonomisen tukityynyn. Myös nenän tukkoisuus oli jäänyt tyynyn vaihdon myötä. Käytössä oli ollut aiemmin untuvatyyny. Kuorsaamista oli varmasti osittain aiheuttanut tyynystä johtuva nenän tukkoisuus, lisäksi naisen lempinukkuma-asento ison untuvatyynyn avulla oli ollut tuettu vatsa-asento.

Mikäli tiedostat kuorsaavasi, niin älä käytä korkeaa tyynyä. Selinmakuulla korkea tyyny työntää leukaa rintaa vasten ja tämä tukkii hengitysteitä. Unen aikana kaulan lihakset rentoutuvat ja veltostuvat. Kuorsaaminen ei aina aiheudu ylipainosta tai rakenteellisista seikoista, vaan aiheuttaja saattaakin olla päänasento, joka tukkii nielun alueen ja ilma ei pääse virtaamaan. Tämä asento saattaa aiheutua esimerkiksi käytössä olevasta perustyynystä, jossa jo tyynyn rakenne ohjaa leukaa rintaa vasten. Syynä saattaa olla myös, että tyyny ei anna riittävää tukea kaularangalle ja tyynykasan tekeminen saa aikaan virheellisen asennon.

Kahden tyynyn käyttö päällekkäin saa vartalolle aikaan kuormittavan asennon. Tämän asennon toistuessa yöstä toiseen, aiheuttaa se helposti niskahartia-alueella kiputiloja. Tyyny olkapäiden alla saa aikaan myös niiden eteenpäin työntymisen ja aiheuttaa sormien puutumista ja tikuttelua. Kahden tyynyn käyttö lisää myös usein kuorsaamista, koska hengitystiet pääsevät tukkeutumaan.

Tutustu uni- ja nukkumisergonomian asiantuntijoihimme ja kysy lisää unesta: Apua nukkumiseen

Jaa julkaisu ystävälle:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Sosiaalinen media

Uusimmat artikkelit

Tilaa julkaisut sähköpostiin

Liity hyvinvoijien joukkoon

Asiakkaamme suosittelevat näitä tuotteita.

KATSO VIDEO JA TUTUSTU
SUOMESSA KÄSITYÖNÄ 
VALMISTETTUUN MOOTTORIVUOTEESEEN

FYSIOTERAPEUTTI JUHA MÄNTYLÄ
 ESITTELEE CARATIA MOOTTORISÄNGYN

Katso video
UNIBED UNIASIANTUNTIJAT

Uniergonomia artikkelit

ASIAKASTILI
Toivelista
Kirjaudu sisään
Luo kanta-asiakatili

Linkki uuden salasanan asettamiseen lähetetään sähköpostiosoitteeseesi.

Salasanan palautus

Hukkasitko salasanan? Syötä käyttäjätunnus tai sähköpostiosoite. Saat sähköpostiisi linkin salasanan palauttamista varten.

OSTOSKORI 0

ÄSKETTÄIN KATSOTUT 0

Lisättiin toivelistalle! NÄYTÄ TOIVELISTA