Millainen sänky sopii sinulle? Löydä oma sänkytyyppisi

Millainen sänky sopii sinulle?

Sängyllä on väliä, sillä vietät siinä jokaisen yön – oikeastaan kolmasosan eli 30 % elämästäsi. On ikävää herätä uuteen aamuun päivä toisensa jälkeen niskat jumissa ja mieli maassa. Oikeanlainen sänky helpottaa nukahtamista sekä parantaa huomattavasti unenlaatua, kun taas huono vuode tekee öistä yhtä painajaista. 

Voiko oma sänky olla yhtä ihana kuin hotellin muhkea unelma? Se voi olla vielä parempikin, kun sänky on tehty sinua varten! Täydellinen sänky tukee juuri sinun kehosi ergonomisesti hyvään asentoon, mikä takaa levolliset yöunet. 

Sänkyjä on paljon erilaisia, sillä niin on nukkujiakin. Osa sängyistä on valmistettu luonnonmateriaaleista, toiset mukautuvat kehon lämpöön ja kolmansia kutsutaan vyöhykesängyiksi. Sinun ei tarvitse kuitenkaan tietää materiaaleista, jousituksista tai vyöhykkeistä mitään, kun valitset sänkysi ammattilaisemme opastuksella. 

Mikä on sängyn käyttöikä?

Kun kyse on sängystä, älä pihistä, vaan panosta. Investointi voi tuntua suurelta, mutta oikeanlainen sänky maksaa itsensä takaisin jokaista euroa myöten – hyvät yöunet ovat korvaamattomia, eikö vain? Laadukas sänky kestää jopa 10-15 vuotta, kun taas huomattavasti edullisempi puolet siitä. Kun lasket sängyn hinnan vuositasolla, ei hyville unille jää kovin suurta hintalappua. Aikansa elänyt patja ja kulunut jousitus voi olla syypää lihasjumeihin sekä kipeytyneeseen selkään. 

Tunne itsesi, ja löydä oma sänkytyyppisi kokeilemalla

Ihmisinä ja nukkujina olemme kaikki erilaisia. Yksi saattaa viettää illat sängyssä kirjaa lukien, jolloin hyvään lukuasentoon säädettävä moottorisänky voi olla nappivalinta. Toinen taas saa yöllä viereensä uniset lapset, jolloin kannattaa sijoittaa jenkkisänkyyn tai yhdestä osasta koostuvaan runkopatjasänkyyn. Kolmas nukahtaa parhaiten matalassa sängyssä, jonka puolikova patja ei upota pehmuksiinsa.

Tiesitkö, että sängyn tulisi olla nukkujaansa 15-20 senttimetriä pidempi? Sopiva leveys riippuu nukkujasta sekä makuuhuoneen koosta. Hyvä sänky löytyy ainoastaan kokeilemalla, eli ei kun sänkyjen päälle pötköttelemään töiden jälkeen! Pelkkiin yleisiin ohjenuoriin tai ystävien suosituksiin ei kannata nojautua, sillä toiselle täydellinen voi osoittautua omalla kohdalla syypääksi levottomiin öihin. 

Sänkyä kokeillessasi riisu ulkovaatteet ja kengät, jotta voit hakea luonnollisen nukkuma-asennon ilman häiritsevän paksua vaatekerrosta. Hyvässä sängyssä kehoon ei kohdistu painetta, eikä selkäranka tai niska väänny mutkalle. 

Millainen sänky sopii sinulle? Valitse tutuista vaihtoehdoista, tai anna meidän räätälöidä sinulle maailman paras sänky henkilökohtaisten ominaisuuksiesi ja mieltymystesi mukaan. Hyvä uni saa alkunsa hyvästä sängystä.

Runkopatjasänky

Runkopatja koostuu puukehikosta ja kehon linjoja myötäilevästä jousirakenteesta. Patjasta saa kätevästi rakennettua monen suomalaisen makuuhuoneesta löytyvän runkopatjasängyn, kun siihen ruuvaa alle sopivat sängynjalat. Nukkumismukavuutta lisää runkopatjan päälle asetettu sijauspatja eli petauspatja, joka pidentää myös runkosängyn käyttöikää. 

Kenelle runkopatjasänky sopii? Nukkujalle, joka kääntyilee paljon yön aikana sekä käytännöllisyyttä arvostavalle, sillä kevyehkö runkopatjasänky muuttaa mukanasi helposti osoitteesta toiseen. 

Jenkkisänky

Jenkkisänky on juuri sellainen pumpulinpehmeä unelma, johon uppoudut kylpylähotellissa rentouttavan hieronnan jälkeen. Siinä on kaksi erillistä alaosaa ja päällä yhtenäinen joustinpatja sekä sijauspatja, mikä tekee sängystä helposti juuri nukkujalleen täydelliseksi muokattavan. 

Kenelle jenkkisänky sopii? Hotellin muhkeita sänkyjä rakastavalle nukkujalle, joka kaipaa kotiinsa mukavan sängyn lisäksi näyttävän sisustuselementin. 

Moottorisänky

Moottorisängyssä vankan rungon päällä on erityisen hyvän tuen antava joustinpatja sekä sijauspatja. Moottoroidun säätömekanismin ansiosta sängyn yläpäädyn ja jalkopäädyn asentoa on mahdollista muuttaa nappia painamalla omaa kehoa parhaiten tukevaksi.

Kenelle moottorisänky sopii? Etenkin verenkierto-ongelmista ja selkäkivuista kärsivälle nukkujalle, sillä jalkopäädyn nostaminen voi helpottaa näitä vaivoja. Moottorisänky voi tuoda avun myös kuorsaukseen, unettomuuteen tai uniapneaan.

Huomioi nämä asiat sänkyä valitessasi

Muistele sitä sänkyä, jossa olet nukkunut elämäsi parhaimmat unet. Mieti, pidätkö enemmän jämäkästä vai pumpulinpehmeästä sängystä, ja kuinka joustavan tahdot patjan olevan. Sänky voi myös olla paljon näkyvillä oleva sisustuselementti, jolloin on ehkä tarpeen kiinnittää enemmän huomiota sängyn väriin ja tyyliin.

  • Millaisessa sängyssä tykkäät nukkua? 
  • Onko sänky myös sisustuselementti?
  • Minkä kokoinen sänky makuuhuoneeseesi mahtuu?
  • Nukutko yksin vai jaatko sängyn toisen nukkujan kanssa?
  • Katsotko sängyssä puhelinta, televisiota tai luetko lehteä?

Luonnollisesti myös makuuhuoneen koolla on merkitystä. Pienestä makkarista voi massiivinen jenkkisänky tehdä ahtaan, kun taas suuremmassa tilassa näyttää pikkuruinen sänky helposti hassulta. Sängyn kokoon ja valintaan vaikuttaa huoneen lisäksi se, kuinka monta nukkujaa sänkyyn kömpii öisin. Tarpeen voi olla leveämpi runkopatjasänky, tilavampi jenkkisänky tai moottorisänky, jos telkkaria katsellaan yhdessä sängyn pohjalta. Kuten huomaat, vaikuttaa valintaan moni asia.

Patja on tärkeä osa täydellistä sänkyä

Selkärangan asento kannattaa huomioida patjan valinnassa. Kun makaat patjalla, tulisi koko selän ja alaselän olla kosketuksissa patjaan. Jos patja on liian kova tai liian pehmeä, vietät mitä todennäköisemmin yösi pyörien ja asentoa vaihtaen. 

On täysin totta, että useimmille ihmisille sopii puolikova patja. Sinun kehosi ja mieltymyksesi eroaa kuitenkin naapurisi tarpeista, jonka vuoksi paras patja löytyy ainoastaan kokeilemalla. Liian kovan patjan hankkiminen on yleinen virhe, joka pahimmassa tapauksessa vie yöunet kokonaan aiheuttaen selkäkipuja. Selkäkivuista kärsivälle hyvä valinta on usein sopivasti tukeva, puolipehmeä patja. 

Hyvä sänky on avain hyviin yöuniin

Rauhoittava iltarutiini ei takaa hyviä unia, jos sänky tuntuu tiiliskiven tai hattarapilven päällä nukkumiselta. Hyvä vuode on tarpeeksi tukeva, mutta myös joustava, jolloin uni tulee kuin itsestään. Monesti huonouniset turvautuvat oitis melatoniinivalmisteeseen, eivätkä tiedä, että syypää sängyssä pyörimiseen ja katkonaisiin yöuniin voi olla epäsopiva sänky. 

Hyvin nukutut yöt ovat hyvinvoinnin perusta. Unettomuus vaikuttaa niin fyysisesti kuin psyykkisestikin, mikä tekee jaksamisesta huomattavasti vaikeampaa. Arki näyttäytyy valoisampana, kun aivot ovat saaneet levätä ja puhdistautua edellisen päivän tunteista riittävien yöunien aikana. Jos aamu alkaa kipeytyneellä selällä ja peilistä katsoo väsyneet kasvot, kannattaa kaupasta hakea kahvin sijaan uusi sänky. 

Jaa julkaisu ystävälle:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Sosiaalinen media

Uusimmat artikkelit

Tilaa julkaisut sähköpostiin

Liity hyvinvoijien joukkoon

Asiakkaamme suosittelevat näitä tuotteita.

KATSO VIDEO JA TUTUSTU
SUOMESSA KÄSITYÖNÄ 
VALMISTETTUUN MOOTTORIVUOTEESEEN

FYSIOTERAPEUTTI JUHA MÄNTYLÄ
 ESITTELEE CARATIA MOOTTORISÄNGYN

Katso video

Heräsikö sinulla ajatuksia? Jaa ne alla olevaan kommenttikenttään.

UNIBED UNIASIANTUNTIJAT

Uniergonomia artikkelit

ASIAKASTILI
Toivelista
Kirjaudu sisään
Luo kanta-asiakatili

Linkki uuden salasanan asettamiseen lähetetään sähköpostiosoitteeseesi.

Salasanan palautus

Hukkasitko salasanan? Syötä käyttäjätunnus tai sähköpostiosoite. Saat sähköpostiisi linkin salasanan palauttamista varten.

OSTOSKORI 0

ÄSKETTÄIN KATSOTUT 0

Lisättiin toivelistalle! NÄYTÄ TOIVELISTA