Mistä kuorsaaminen johtuu, ja miten saada se kuriin?

Kuorsaus on todella yleistä, ja sitä esiintyy jonkin verran enemmän miehillä kuin naisilla. Kuorsaamiselle on rakenteellisia selityksiä, myös ylipaino on yksi kuorsaamista aiheuttava tekijä. Usein kuorsaaminen vähenee tai loppuu kokonaan, kun ylipainoa saadaan karistettua pois. Monesti kuorsaaminen ei haittaa kuorsaajaa itseään, vaan eniten asiasta kärsii vieressä nukkuva kumppani.

Mikäli kuorsaaminen vaikuttaa vieruskaverin unenlaatuun, kannattaa harkita eri huoneissa nukkumista. Tätä monesti kummaksutaan, mutta usein tällaisen ratkaisun jälkeen parisuhde toimii paljon paremmin, kun molemmat saavat herätä levänneinä.

Syitä kuorsaamiselle

 • Ylipaino
 • Uniapnea
 • Tukkoinen nenä
 • Kudosten veltostuminen ikääntymisen myötä
 • Rakenteellisesti ahdas nielu
 • Taaksepäin vetäytyvä alaleuka

Asennon ja tyynyn vaikutus kuorsaamiseen

Kuorsaamista tapahtuu yleisesti kaikissa asennoissa, mutta voimakkainta se on selinmakuulla. Tässä asennossa painovoima tukkii hengitysteiden ilmavirtauksen. Hyvä tyyny ja asennon korjaaminen voi lopettaa kuorsaamisen tai ainakin vähentää sitä. Mikäli tiedostat kuorsaavasi, älä käytä korkeaa tyynyä, joka aiheuttaa leuan työntymistä rintaan ja hengitysteiden tukkiutumista. Myös vartalotyynystä voi olla apua kyljellään nukkumiseen. Unen aikana kaulan alueen lihakset rentoutuvat ja veltostuvat. Kuorsaaminen ei aina aiheudu ylipainosta tai rakenteellisista seikoista, vaan aiheuttaja saattaakin olla päänasento, joka tukkii nielun alueen ja ilma ei pääse virtaamaan. Tämä asento saattaa aiheutua esimerkiksi käytössä olevasta perustyynystä, jossa jo tyynyn rakenne ohjaa leukaa rintaa vasten. Syynä saattaa olla myös, että tyyny ei anna riittävää tukea kaularangalle ja tyynykasan tekeminen saa aikaan virheellisen asennon.

Uniapnea ja kuorsaaminen

Kuorsaaminen voi liittyä uniapneaan, se ei ole itsestään selvää. Uniapnealla ei tarkoiteta ainoastaan kuorsaamista, vaan etenkin unenaikaisia hengityskatkoksia. Katkokset voivat kestää muutaman sekunnin tai jopa minuutin, ja niitä voi tulla useita kymmeniä kertoja yössä. Jos päivisin ilmenee väsymystä, kannattaa selvittää mahdollinen uniapnea lääkärin kanssa.

Mikä avuksi kuorsaamiseen?

Ennen kuin lähtee etsimään apua kuorsaamiseen, kannattaa selvittää mistä kuorsaaminen johtuu. Kun syy on selvitetty, on helpompaa kokeilla juuri sinulle sopivia tapoja. Tällöin myös selviää, kärsitkö vaarallisesta uniapneasta. Näistä keinoista voi olla apua perinteiseen kuorsaamiseen:

 • Kyljellään nukkuminen
 • Matalampi tyyny
 • Painonpudotus
 • RFTA-lämpökäsittely, joka avaa ahtaita nenäkanavia
 • Syö iltaisin vain kevyesti, sillä tuhti ateria voi pahentaa kuorsausta
 • Nielun pehmytkudoksia kosteuttavat suihkeet, -tabletit ja -liuskat
 • Nenän tiehyitä avaavat liuskat ja kertakäyttöinen nenäteippi

Jaa julkaisu ystävälle:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Sosiaalinen media

Uusimmat artikkelit

Tilaa julkaisut sähköpostiin

Liity hyvinvoijien joukkoon

Asiakkaamme suosittelevat näitä tuotteita.

KATSO VIDEO JA TUTUSTU
SUOMESSA KÄSITYÖNÄ 
VALMISTETTUUN MOOTTORIVUOTEESEEN

FYSIOTERAPEUTTI JUHA MÄNTYLÄ
 ESITTELEE CARATIA MOOTTORISÄNGYN

Katso video
UNIBED UNIASIANTUNTIJAT

Uniergonomia artikkelit

ASIAKASTILI
Toivelista
Kirjaudu sisään
Luo kanta-asiakatili

Linkki uuden salasanan asettamiseen lähetetään sähköpostiosoitteeseesi.

Salasanan palautus

Hukkasitko salasanan? Syötä käyttäjätunnus tai sähköpostiosoite. Saat sähköpostiisi linkin salasanan palauttamista varten.

OSTOSKORI 1

ÄSKETTÄIN KATSOTUT 0

Lisättiin toivelistalle! NÄYTÄ TOIVELISTA