Ei ole yhdentekevää, miten päin nukut, sillä vietät oppimassasi nukkuma-asennossa keskimäärin 25 vuotta elämästäsi. Uniasento vaikuttaa muun muassa aivojen puhdistumiseen, keuhkojen toimintaan ja jopa ryppyjen syntymiseen. Kerran opittu uniasento saattaa kuitenkin jäädä vuosiksi, vaikka sen vaikutus terveyteen olisi huono. Selällään nukkuminen on ergonomisesti paras asento, mutta esimerkiksi kuorsaajan kohdalla saattaa kyseinen uniasento aiheuttaa ongelmia.
Täytyy myös muistaa se, että oma keho kertoo parhaiten, mikä uniasento sopii juuri sinulle. Mikäli luet artikkeleita vasemmalla kyljellä nukkumisen hyödyistä, mutta nukut selvästi paremmin oikealla kyljelläsi, ei väkisin vaihtaminen välttämättä ole kannattava ratkaisu. Kipeytynyt niska sen sijaan kannustaa etsimään uutta asentoa.
Uniasento voi ennaltaehkäistä ikääntymisen merkkien syntymistä
Miten ryppyjä voi ehkäistä? Usko tai älä, kannattaa satsata hyvään sänkyyn, sopivaan tyynyyn sekä opetella nukkumaan selällään. Paras tapa ennaltaehkäistä ikääntymisen merkkien syntymistä on kalliiden ryppyvoiteiden sijaan valita hyvä uniasento. Silmäpussit ja turvonnut nassu ovat merkkejä siitä, että voisit nukkua yösi paremminkin. Esimerkiksi kyljellään nukkuminen ei ole paras valinta kauneusunille, sillä iholle muodostuu helposti juonteita, kun toinen puoli kasvoista on painautuneena tyynyä vasten yö toisensa jälkeen.
Huono uniasento on usein lihasjumien ja päänsäryn takana
Hartiat jumissa, selkään kolottaa ja päätä särkee heti aamusta, eikä! On huomattavasti hankalampaa startata hyvä päivä, kun uuteen päivään herätessä huonossa uniasennossa nukuttu yö saa nousemaan väärällä jalalla.
Aamuisten jumien ja kipujen takana voi olla huono uniasento, epäsopiva sänky tai molemmat. Jos nukut esimerkiksi kylkiasennossa selkä pyöreänä, imeytyy nikamien välilevyyn kudosnestettä, joka saa olon tuntumaan jäykältä heti päivän ensimmäisistä tunneista lähtien. Samalla tavalla myös uniasento, jossa pää on kiertynyt ääriasentoon sivulle, saattaa aktivoida kehon kipujärjestelmän ja näin aiheuttaa päänsärkyä. Huono uniasento ei kuitenkaan aina välttämättä tule ilmi kipujen muodossa, vaan se voi näyttäytyä esimerkiksi väsymyksenä.
Koko selkärangan tulisi olla mahdollisimman neutraalissa asennossa suorana, vaikka nukkuisitkin kyljellään. Kippurassa nukkuminen voi tuntua mukavalta yöllä, mutta aamulla kipeytynyt niska kertoo toisenlaista tarinaa.
Neljä uniasentoa ja niiden terveysvaikutukset
Unella on tärkeä merkitys koko kehon ja mielen hyvinvoinnin kannalta. Hyvin nukutut yöt antavat aivoille aikaa levätä, kun taas huonot unet saavat ajatuksenjuoksun kulkemaan etanan tavoin. Sopivan sängyn, hyvän patjan ja tukevan tyynyn lisäksi uniasento vaikuttaa unen laatuun. Miten sinä nukut? Voi olla, että vaihtamalla nukkuma-asentoa saisit nukuttua yösi vieläkin paremmin!
Ei ole yhtä uniasentoa, joka sopii jokaiselle suomalaiselle kehonrakentajasta 10-vuotiaaseen lapseen. Uniasennosta hyvän tekee se, että uni tulee vaivattomasti, eikä seuraavana aamuna niskajumit vaivaa. Sängyssä pyöriminen ja sopivan asennon etsiminen vie kallisarvoista aikaa yöstä, jolloin on tarkoitus levätä. Eri nukkuma-asennoilla on erilainen vaikutus terveyteen, eikä sydänsairauksista kärsivä välttämättä löydä apua uniasennosta, joka tuo helpotuksen uniapneaan. Tärkeintä on siis kuunnella omaa kehoa tässäkin asiassa, sillä se tuntee sinut parhaiten.
Kyljellään nukkuminen
Monesti esimerkiksi sydänsairauksista kärsivät ja raskaana olevat suosivat kylkiasentoa. Törmäämme tässä yleiseen kysymykseen, kumpi on parempi – oikealla vai vasemmalla kyljellä nukkuminen? Kokeile kumpaakin ja katso, kummalla kyljellä uni tulee helpommin. Intialaisen lääketieteen eli ayurvedan mukaan vasemmalla kyljellä nukkuminen saattaa auttaa kuorsaukseen, helpottaa selkäkipuja sekä saada kehon lymfanesteet kiertämään paremmin. Vatsavaivaisen kannattaa kokeilla vasempaa kylkeä oikean sijaan, sillä vasemmalla kyljellä nukkuminen voi edistää myös ruoansulatuksen toimintaa.
Selällään nukkuminen
Selällään nukkuminen on monelle varsin hyvä tapa nukkua. Tämä uniasento ehkäisee erilaisten niska- ja selkävaivojen syntyä sekä oireilua, sillä selkäranka ei ole mutkalla, vaan neutraalissa asennossa suorana. Etenkin he, jotka kärsivät närästyksestä tai työskentelevät päivät tietokonetta tuijottaen, hyötyvät selällään nukkumisesta. Pään alla oleva tyyny kohottaa ruokatorven ylemmäksi kuin vatsa, jolloin närästyksen takana olevat vatsahapot eivät pääse nousemaan ylös. Uniapnean tai kuorsaamisen kanssa kamppailevan kannattaa kuitenkin unohtaa selällään nukkuminen, sillä se voi jopa pahentaa näitä oireita.
Vatsallaan nukkuminen
Pahamaineinen uniasento, jota jokaisen tulisi välttää – vai onko asia sittenkään näin? Esimerkiksi kovaääniselle kuorsaajalle vatsallaan nukkuminen saattaa tuoda helpotuksen öiseen meluamiseen, sillä hengitystiet pysyvät paremmin auki. Mikäli käyt nukkumaan vatsallasi ja heräät ilman jumeja, voi vatsallaan nukkuminen olla sinulle sopiva vaihtoehto. Kaikille se ei kuitenkaan sovi, sillä selkärangan pitäminen neutraalissa asennossa on usein hankalaa. Tässä uniasennossa lihaksiin sekä niveliin kohdistuu painetta, mikä saattaa saada aikaan tunnottomuutta ja kihelmöintiä. Kokeile tukea selkärankaa vaikkapa tyynyllä, jonka asetat lantion alle yöksi.
Sikiöasennossa nukkuminen
Sikiöasento on varsin yleinen asento nukkua, sillä se tuntuu mukavalta ja turvalliselta. Jopa yli 40 % naisista kertoo valitsevansa nukkuma-asennokseen sikiöasennon, jossa jalat ovat koukussa lähellä rintaa. Sikiöasento kuitenkin aiheuttaa painetta niskalle, mikä tekee siitä huonon uniasennon niska-hartiaseudun ja selän hyvinvointia ajatellen. Kuitenkin esimerkiksi kuorsaamiseen tämä uniasento voi tuoda helpotuksen, sillä sikiöasennossa nukkuminen rajoittaa syvää hengitystä.
Miten uniasennon voi opetella?
Jos tuntuu, ettei nykyinen uniasento tuo levollisia yöunia, tai aamulla kroppa on kankeampi kuin rakkaalla mummilla tai ukilla, kannattaa opetella uusi uniasento. Luit aivan oikein, sen todella voi opetella! Vaikka olisit viettänyt vuosikymmenen samassa asennossa selkäranka mutkalla, voit tulevaisuudessa nauttia yösi terveyttäsi tukevassa nukkuma-asennossa.
Opetamme sinut nyt nukkumaan selällään, joka on yleisesti se kaikista paras vaihtoehto. Mieti kuitenkin muuta uniasentoa, mikäli kärsit esimerkiksi uniapneasta tai kuorsaat voimakkaasti – tällöin parempi vaihtoehto on vatsallaan nukkuminen.
Näin voit opetella nukkumaan selällään
Kun olet menossa unten maille, tue vartalo tyynyillä molemmin puolin, ja laita yksi tyyny myös polvien alle. Oikein kohdistetun tuen avulla pysyt paremmin selinmakuuasennossa, etkä käänny kyljelleen yhtä helposti. Alkuun nukkuminen poikkeavassa asennossa saattaa tuntua vaikealta, mutta ajan kuluessa voi uudesta uniasennosta tulla suosikkisi!
Tule käymään paikan päällä Unibedin liikkeessä, niin katsotaan, kuinka sinä nukut!