Moottorisänky – kenelle se sopii?

Moottorisänky on yksi suosituimmista sänkytyypeistä. Toisin kuin luullaan, moottorisänky ei ole ainoastaan vanhoja ihmisiä varten. Moottorisänky on laadukas investointi myös aikuisen ja nuoren terveyteen.

Moottorisängyssä hyvä asento lukemiseen ja kivuttomaan nukkumiseen

Mikäli luet paljon sängyssä, laadukkaaseen moottorisänkyyn investointi on hyvin järkevää. Moottorisängyssä saat vaivattomasti miellyttävän lukuasennon. Tyynypino niskan alla aiheuttaa helposti kuormitusta niskan alueelle ja myös kädet kuormittuvat sängyssä lukiessa. Moottorisänky helpottaa erinomaisesti ergonomisemman ja rennomman asennon löytämistä. Lukeminen on suositeltava rentoutumiskeino, mikäli esimerkiksi nukahtamisen kanssa on haasteita.

Mihin muuhun moottorisänky sitten tuo helpotusta? Moottori on loisto-ominaisuus esimerkiksi flunssassa. Selän tilanne ei ole myöskään aina vakio, joten mekanismin avulla saa helposti säädettyä miellyttävää asentoa itselle. Moottorisänky mahdollistaa ihanteellisesti myös jalkojen ylös nostamisen. Mikäli jaloissa on epämiellyttävää pakotuksen tunnetta, turvotusta tai puutumista, on moottorisängystä apua, koska saat vaivattomasti nostettua jalat yläasentoon. Nämä oireet ovat todella yleisiä työikäisillä. Lievää turvotusta saattaa aiheuttaa esimerkiksi seisomatyö. Jalkoja on erinomaista lepuuttaa moottorisängyn avulla nostaen jalkopäätä ylös. Näin voi lepuutella jalkoja mahdollisuuksien mukaan vaikka useita kertoja päivässä. Työpaikalle on mahdollista perustaa lepohuone, rentouttavilla hierontaominaisuuksilla? Tehokas pieni lepohetkihän tuo tutkitusti työhön lisää tehokkuutta.

Moottorisänkyä suositellaan usein myös, jos on esimerkiksi refluksivaivaa, närästystä tai jos limaa kertyy nieluun unen aikana. Nämä saattavat aiheuttaa häiriötä unenlaatuun. Joskus näiden haasteiden ilmaannuttua saatetaan nostaa pääpuolta laittamalla kirjoja jalkojen alle. Tämä on nopea, mutta ei kovin sisustuksellinen ratkaisu. Jos siis yöllä närästää, kannattaa sänkyostoksilla asia huomioida.

Moottorisänkyä käyttäessä on erityisen tärkeää huomioida nukkuma-asento. Mikäli pääpuoli tai jalkapuoli on voimakkaasti kohotetussa asennossa, ei kylkiasennossa nukkuminen tällöin onnistu, koska selkäranka taipuu sivuttaissunnassa hyvin kuormittavaan asentoon.

Yleisesti ottaen nukkuessa moottorisängyn nostoja ei ole suositeltavaa käyttää. Ergonomisesti paras asento on vaaka-asento, joka ei taivuta selkärankaa kuormittavaan asentoon. Flunssasta kärsivän on kuitenkin hyvä nostaa pääpuolta muutama sentti.

Millainen moottorisänky valita?

Perusvaruusteena moottorisänkyihin kuuluu yleensä langallinen säädin. Moottorivuoteita on myös saatavilla langattomilla säätimillä, joihin saa esimerkiksi hierontaominaisuuden. Perinteinen hierontaominaisuus saadaan aikaan kahden yksikön avulla, jotka värisyttävät moottorisängyn sälepohjaa. Tämä ei missään nimessä korvaa hierontaa, enemmänkin sillä on rentouttava vaikutus vartaloon pintaverenkierron vilkastumisen myötä.

Suomessa sekä maailmalla on tehty tutkimuksia, joissa on todettu että tietyntyyppisellä matalataajuudella tapahtuvalla värinällä on positiivinen vaikutus unettomuudesta kärsiville ihmisille. Oikealla taajuudella tapahtuvaa hierontaominaisuutta on saatavilla hierontatuoleihin, mutta myös moottorisänkyihin. Nukkujille, joilla on unen kanssa haasteita, suositellaan yleensä juuri tähän kehitettyä oikeaa matalataajuutta tuottavaa hierontaominaisuutta moottorisänkyyn. Tämän tyyppinen hoito saattaa vähentää esimerkiksi unilääkkeiden käytön määrää.

Markkinoilla on olemassa moottorisänkyjä erilaisilla moottorimekanismeilla. On olemassa sellaisia, jossa on pääpuolella kaksi niveltä. Kun pääpuolta nostetaan, ensin nousee pääpuolen ylin nivel. Tämä asettuu niskan kohtaan (noin) ja vasta kun ensimmäinen nivel on ylhäällä, nousee lantion allaoleva nivel. Esimerkiksi refluksihaasteiselle on suositeltavaa, että nosto olisi noin 15 senttiä. Kaikissa moottorisänkymalleissa ero ei ole kuitenkaan niin voimakas. Asiantuntijaliikkeissä ylänivelen taipuminen otetaan huomioon ja se voidaan lukita, jotta kuormitusta kaularangalle ei tule. Mekanismi lähtee nostamaan heti lantion alta ylävartaloa yläasentoon.

Selän lepoasento moottorisängyssä

Fysioterapiassa käytetään yhtenä hoitokeinona selkäkivuissa lepoasentoa, psoas-asentoa. Psoas-asennossa käydään selinmakuulle lattialla ja jalat nostetaan 90 asteen kulmaan esimerkiksi tuolin päälle. Tämä asento rentouttaa tehokkaasti alaselän välilevyihin seisten kohdistuvaa painetta ja rentouttaa alaselän lihaksistoa. Moottorivuoteella ei saa näin voimakasta kohoasentoa jalkoihin, mutta kuitenkin suuntaa siihen. Asennossa lannerangan notko oikenee ja paine vähenee okahaarakkeiden välissä olevien sidekudosten ja alaselän fasettinivelien alueella. Myös lantioalueen lihakset pääsevät rentoutumaan. Tämä toimii esimerkiksi erinomaisena päiväuniasentona. Päiväuniksi suositellaan maksimissaan 20 minuutin unia.

Moottorisängyssä pieni jalkojen ylös nosto saattaa helpottaa myös selinmakuulla nukkumista. Jalkapään ylös nosto (n. 5 cm) asettaa alaselkää (lannenotkoa) hieman lähemmäs patjan pintaa vasten.

Mikäli moottorisängyn hankinta on edessä tai sellainen on jo kotona, niin kannattaa kurkistaa onko sängyn pohjassa säätömahdollisuutta. Joustosäleillä olevassa moottoripohjassa on tyypillisimmin 5-8 säädettävää sälettä. Näillä säätösäleillä saadaan tehtyä vuoteeseen pientä hienosäätöä napakkuuden suhteen. Selän tilanne ei myöskään ole aina vakio, vaan muutoksia voi tulla. Tästä syystä moottorivuode antaa erinomaisen mahdollisuuden levätä sopivalla tavalla, jos esimerkiksi selkäsi tilanne äkillisesti muuttuu.

Markkinoilla on myös moottorisänkyjä, joissa patja on kiinni moottorimekanismissa. Tällaisessa kokonaisuudessa pohjan jäykkyyden säätö ei yleensä ole mahdollista. Moottorisängyssä toimivat hyvin patjat, jotka ovat valmistettu pussijousista sekä viskoelastisista materiaaleista.

Sopiiko moottorisänky minun käyttööni?

Jos sinulla on näitä oireita, ominaisuuksia tai tapoja, voidaan ajatella moottorisängyn olevan kannattava ostos:

Turvotus jaloissa. Säätämällä moottorisängyn jalkapäätyä sinulle sopivaksi turvotus vähenee, kivut helpottavat ja nukkuminen onnistuu. Pitkän työpäivän jälkeen väsyneiden jalkojen nostaminen tuo nopean helpotuksen oloon.

Selkäkipuihin, kuten iskiasvaivoihin, moni on saanut helpotuksen moottorisängystä. Kun sänkyä voi säätää monesta kohdasta, selkärangalle saadaan enemmän tukea.

Sängyssä lukeminen on rentouttavaa, mutta haastavaksi sen tekee mukavan asennon löytäminen. Vatsallaan ja selällään veri ei pääse kiertämään, kun taas seinää vasten istuessa ryhdin ja selän asennon kanssa tulee ongelmia. Kun sängyn pääty on nostettavissa portaattomasti, hyvän lukuasennon löytäminen helpottuu.

Nukkujille, joilla on unen kanssa haasteita, suositellaan yleensä juuri moottorisänkyä, jossa on matalataajuutta tuottava hierontaominaisuus.

Jos kärsit usein flunssasta tai tukalasta allergian aiheuttamasta nuhasta, moottorisänky, ja sen päädyn nosto, helpottavat nukkumista. Kun sängynpäätyä on korotettu muutama sentti, lima ei tukkiudu hengitysteihin ja hengittäminen helpottuu.

Moottorisänky on lähes välttämätön apu henkilölle, jolla on liikkuvuuden takia hankaluuksia nousta omatoimisesti sängystä. Kaukosäätimen ansiosta sänkyä voi nostaa pystyasentoon, jolloin nouseminen on helpompaa.

Tästä Unibed-verkkokauppaan.

Jaa julkaisu ystävälle:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Sosiaalinen media

Uusimmat artikkelit

Tilaa julkaisut sähköpostiin

Liity hyvinvoijien joukkoon

Asiakkaamme suosittelevat näitä tuotteita.

KATSO VIDEO JA TUTUSTU
SUOMESSA KÄSITYÖNÄ 
VALMISTETTUUN MOOTTORIVUOTEESEEN

FYSIOTERAPEUTTI JUHA MÄNTYLÄ
 ESITTELEE CARATIA MOOTTORISÄNGYN

Katso video
UNIBED UNIASIANTUNTIJAT

Uniergonomia artikkelit

ASIAKASTILI
Toivelista
Kirjaudu sisään
Luo kanta-asiakatili

Linkki uuden salasanan asettamiseen lähetetään sähköpostiosoitteeseesi.

Salasanan palautus

Hukkasitko salasanan? Syötä käyttäjätunnus tai sähköpostiosoite. Saat sähköpostiisi linkin salasanan palauttamista varten.

OSTOSKORI 0

ÄSKETTÄIN KATSOTUT 0

Lisättiin toivelistalle! NÄYTÄ TOIVELISTA