Oikeanlainen, nukkujalleen sopiva tyyny takaa hyvät unet ja auttaa niska-hartiaseutua rentoutumaan ja palautumaan päivän rasituksista. Laadukkaasta tyynystä voi saada avun myös päänsärkyyn, huimaukseen ja jopa migreeniin.
Ovatko niskasi ja hartiasi koskaan aamuisin jumissa? Oletko tullut ajatelleeksi, onko tyynysi paras mahdollinen juuri sinulle?
Kotimaisia laatusänkyjä ja vuodevaatteita myyvän Unibedin uniergonomia-asiantuntija, fysioterapeutti Juha Mäntylä tietää, mitä hyvältä, juuri omalle vartalolle sopivalta tyynyltä vaaditaan.
”Hyvä tyyny on säädettävissä henkilökohtaisesti, ja se rentouttaa niska-hartiaseutua ja mahdollistaa ergonomisen nukkumisasennon. Se parantaa lihasten rentoutumista, pitää verenkierron hyvänä ja sen myötä vähentää kuona-aineita, jotka ovat kertyneet kehoon päivän rasituksessa. Hyvästä tyynystä on apua jopa migreenin ja huimauksen hoidossa.”
Hyvä tyyny tuntuu mukavalta
Mistä voi tietää, että tyyny on itselle sopiva? Juha Mäntylällä on vastaus valmiina:
”Sopiva tyyny antaa niskalle hyvän tuen ja tuntuu heti mukavalta.”
Hyvä tyyny vähentää kokonaisvaltaisesti niska-hartiaseudun ylimääräistä jännitystä ja helpottaa olkapäähän kohdistuvaa painetta kylkimakuulla.
Oikea tyynyn korkeus riippuu nukkujan pituudesta, painosta ja erityisesti hartioiden leveydestä sekä vuoteen elastisuudesta.
”Moni kärsii olkapään vaivoista ja yrittää vähentää olkapään painetta korottamalla tyynyä liian korkeaksi, jolloin hartioiden yläosat jännittyvät”, Mäntylä sanoo.
”Liian matala tyyny ei puolestaan anna riittävää tukea niska-hartiaseudulle kyljellään nukuttaessa, minkä seurauksena hartiaseutu menee suppuun.”
Kyljellään nukkuessa onkin tärkeää, että tyynyllä saadaan täytettyä koko niska-hartiaseudun ”kolo”, jotta ylävartalo on mahdollista saada rentoutumaan. Hyvä, itselle sopiva tyyny toimii sekä kyljellään että selällään nukkuessa.
”Oikein valitulla tyynyllä saadaan pään asento pysymään hyvässä ergonomisessa ryhdissä”, Mäntylä toteaa.
Vatsallaan tai kylki-vatsa-asennossa nukuttaessa tyynyn merkitys Mäntylän mukaan vähenee.
”Tällöin emme saa tuettua niskaa optimaaliseen asentoon. Näissä asennoissa selkäranka on kiertynyt huonoon asentoon, jolloin normaali verenkierto estyy. Jos välttämättä haluaa nukkua noissa epäergonomisissa asennoissa, suosittelemme valitsemaan mahdollisimman matalan tyynyn.”
Hyvä uniergonomia on hyvinvoinnin perusta
Mäntylä nostaa puheissaan usein esille ergonomian. Hän sanoo nukkumisergonomian olevan vähintään yhtä tärkeää kuin työergonomian. Nukkumisen pitäisi auttaa kehoa palautumaan edellispäivän rasituksista, ei rasittaa sitä lisää. Yksinkertaisesti voidaan todeta, että ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi lähtee hyvästä unesta ja hyvästä uniergonomiasta.
”Ergonominen tyyny antaa niskalle parhaan mahdollisen tuen”, Mäntylä toteaa ykskantaan.
”Hartiaseutu ja yläniskan herkät nikamat rakenteineen kannattelevat 4–5 kiloa painavaa päätä, joten on tärkeää, että ne pääsevät rentoutumaan maksimaalisen hyvin yön aikana. Jos emme saa tyynystä riittävää tukea, saatamme kärsiä esimerkiksi päänsärystä ja huimauksesta.”
Juha Mäntylä sanoo, että ihminen tarvitsee vain yhden hyvän tyynyn nukkumiseen.
”Jos omistat useita tyynyjä ja olet aikeissa hankkia vielä uutta tyynyä sen varjolla, että se ratkaisisi kaikki nukkumiseen liittyvät haasteet, tulet luultavasti pettymään”, hän varoittaa.
”Tällaisessa tilanteessa uudella tyynyllä ei yleensä enää ratkaista täydellisyyteen pyrkivää uniergonomiaa. Jos aiemmin hankituista tyynyistä ei ole ollut apua, kannattaa vuoteen sopivuus varmistaa ammattilaisen avulla. Näissä tapauksissa nukkujalla on usein epäsopiva vuode.”
Huolto pidentää tyynyn käyttöikää
”Hyvässä tyynyssä käytetään allergiatestattuja ja laadukkaita materiaaleja”, Mäntylä kertoo.
”Luonnonmateriaalit, kuten puuvilla, villa ja luonnonkumi, ovat loistavia materiaaleja muun muassa niiden laadun ja hengittävyyden takia. Kun hankit kotimaassa valmistetun tyynyn, voit paremmin varmistua tuotteiden alkuperästä ja laadusta.”
Markkinoilla olevien tyynyjen hinta vaihtelee muutamasta eurosta useampaan sataseen. Mäntylä sanoo, että hyvästä tyynystä saa maksaa jotain 70 ja 250 euron väliltä. Raaka-aineet, valmistustapa ja valmistusmaa vaikuttavat hintaan paljon.
Uniasiantuntijan mukaan tyynyn suositeltu käyttöikä on tyynymallista riippuen 2–3 vuotta.
”Jos huolehdit tyynyn huollosta, se lisää sen käyttöikää”, Mäntylä lupaa.
Tyynyä suositellaan pestävän muutaman kerran vuodessa. Pesussa riittää pienempi määrä pesuainetta, ja huuhteluainetta ei tarvitse käyttää. Tyynyliina kannattaa vaihtaa viikoittain.