Pehmeä vai kova patja sänkyyn?

Kumpi kannattaa valita sänkyyn, pehmeä vai kova patja? Koemme sängyn patjan pehmeyden ja kovuuden hyvin eri tavalla. Sen takia aiheeseen on hankala antaa vain yhtä vastausta. Kovalla patjalla selkäkipuja on usein vähemmän, mutta tässäkin on huomioitava nukkumisasento.

Liian pehmeä patja sängyssä

Voiko sängyn patja olla liian pehmeä? Tätä kysymystä kuulee kysyttävän usein. Pehmeä sänky suhteessa nukkujan painoon tarkoittaa, että selkäranka menee voimakkaaseen sivutaivutukseen kylkiasennossa. Vatsalla ollessa selkäranka pääsee voimakkaaseen taaksetaivutukseen ja selin ollessa varsinkin oienneeseen ja jäykistyneeseen selkärankaan saattaa aiheutua voimakastakin kipua. Uniajasta tulee näin helposti rauhatonta.

Selkä oireilee usein liian pehmeässä sängyssä. Sänkyä voi napakoittaa esimerkiksi asettamalla jokin jämäkämpi materiaali lantion kohdalle. Tämä toimii usein selinmakuulla, mutta saattaa puolestaan tuoda epämiellyttävää puutumista ja paineen tuntua lonkan kohdalle kylkiasennossa.

Kivut vähemmäksi kovalla patjalla?

Monesti ajatellaan, että kova patja on parempi selälle. Kova patja sänkyyn hankitaan myös usein, jos esimerkiksi edellinen sänkyhankinta on mennyt metsään, koska jouset ovat väsyneet nopeasti. Jouset eivät väsy laadukkaimmissa sängyissä, vaan sänky palvelee oikeanlaisella huollolla 10 vuotta.

Kovalla patjalla selkäkipuja on usein vähemmän, mutta tässäkin on huomioitava nukkumisasento. Kova patja kevyellä, harteikkaalla tai kurvikkaalla nukkujalla tuo erilaisia haasteita eteen. Kova patja ei anna myöden ja helposti käännytään nukkumaan vatsa-kylki-asentoon. Tämä asento aiheuttaa hyvin helposti uneen rauhattomuutta ja lihaksistoon kipuja.

Puolipehmeä patja sängyssä on yleisin

Kun pehmeä patja antaa liian vähän tukea ja kova patja kipeyttää olkapäätä, voi puolipehmeä patja olla paras ratkaisu. Suosituin patjan jäykkyys onkin medium, sillä se sopii perinteisimmille nukkujille. Puolipehmeä patja ei kuitenkaan aina ole täysin varma valinta, vaan sängyn ostosta kannattaa keskustella yhdessä osaavan asiantuntijan kanssa.

Mikä valita omaan sänkyyn – pehmeä vai kova patja

Sängyn jäykkyyksiä on useimmiten tarjolla neljä vaihtoehtoa; soft, medium, hard ja extra hard. Näistä sopivimman löytäminen voi olla vaikeaa ilman ammattilaisen apua. Jos sinulla on liikuntaelinsairauksia tai muita kipuja, on parasta jutella sängyn hankinnasta ensin lääkärin ja sen jälkeen vielä osaavan sänkymyyjän kanssa. Patjaa valitessa tulee ottaa huomioon myös petauspatja, jonka tehtävänä on tuoda pintapehmeyttä sänkyyn. Petauspatjan paksuus ei välttämättä kerro mitään sen joustavuudesta tai pehmeydestä. Edullisimmissa petauspatjoissa käytetään materiaalina usein hyvin joustamatonta ja kovaa vaahtomuovia.

Tärkeä osa patjan valintaa on nukkujan painon huomioiminen. Jos jokin jäykkyys on hyvä tutullasi, ei se takaa, että sama jäykkyys sopii myös sinulle. Jos olet ostamassa parisänkyä, voit valita siihen kaksi runkoa, jolloin kumpikin nukkuja saa itselleen sopivimman jäykkyyden.

Tutustu Unibedin sänkyvalikoimaan ja löydä juuri sinulle sopiva sänky, osaavien ammattilaisten avulla.

Jaa julkaisu ystävälle:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Sosiaalinen media

Uusimmat artikkelit

Tilaa julkaisut sähköpostiin

Liity hyvinvoijien joukkoon

Asiakkaamme suosittelevat näitä tuotteita.

KATSO VIDEO JA TUTUSTU
SUOMESSA KÄSITYÖNÄ 
VALMISTETTUUN MOOTTORIVUOTEESEEN

FYSIOTERAPEUTTI JUHA MÄNTYLÄ
 ESITTELEE CARATIA MOOTTORISÄNGYN

Katso video
UNIBED UNIASIANTUNTIJAT

Uniergonomia artikkelit

ASIAKASTILI
Toivelista
Kirjaudu sisään
Luo kanta-asiakatili

Linkki uuden salasanan asettamiseen lähetetään sähköpostiosoitteeseesi.

Salasanan palautus

Hukkasitko salasanan? Syötä käyttäjätunnus tai sähköpostiosoite. Saat sähköpostiisi linkin salasanan palauttamista varten.

OSTOSKORI 0

ÄSKETTÄIN KATSOTUT 0

Lisättiin toivelistalle! NÄYTÄ TOIVELISTA