Säännöllinen rytmi ja riittävä uni on olennainen osa hyvinvointia. Totumme helposti vallitsevaan hieman väsyneeseen olotilaan ja kuvittelemme sen olevan meille ominaista.
Nukkumaanmenoaika tärkeänä osana riittävän unen saantia
On tutkittu, että suurimmalla osalla ihmisistä otollinen nukkumaanmenoaika sijoittuu välille 19-23. Tällöin ihmisen elimistössä on niin sanottu laskusuhdanne. Kun menemme meille oikeaan aikaan nukkumaan, on todennäköistä, että nukumme hyvin ja pitkään. Oikeaan aikaan nukkumaan meneminen mahdollistaa riittävän syvän unen määrän, joka elvyttää aivomme hereilläolon kuormituksesta. Mikäli nukkumaan ei mennä silloin, kun on otollinen aika, on ilmeistä, että unta pitää odotella pitkäänkin. Jos on unelias olo esimerkiksi klo 22 illalla, tulee seuraava unelias vaihe vasta noin 90 minuutin päästä.
Säännöllisyys syömisessä, säännöllisyys liikunnassa ja tietenkin nukkumisessa on kaiken A ja O. On raportoitu, että uniaika jää työikäisillä arkena liian vähäiseksi ja viikonloppuisin yritetään kuroa univelkaa takaisin. Tämä ei kuitenkaan ole riittävää, vaan univaje pääsee ikään kuin salakavalasti lisääntymään pikkuhiljaa. Totummekin vallitsevaan hieman väsyneeseen olotilaan ja kuvittelemme sen olevan meille ominaista. Unohdamme miltä tuntuu levännyt olo.
Kokeile jättää muutamat kotityöt illalta tekemättä tai lempisarja katsomatta. Älä ota stressiä siitä, jos pyykit eivät ole viikattuina ja silitettyinä kaapissa.
Vuorotyön vaikutus säännölliseen rytmiin ja uneen
Vuorotyö tuo omat haasteensa nukkumiseen. Noin neljäsosa suomalaisista palkansaajista tekee vuorotyötä tai työaika on hyvinkin epäsäännöllistä. On raportoitu, että lähes kaikilla vuorotyötä tekevillä ihmisillä esiintyy lyhytaikaista unettomuutta. Ihmisen huono sopeutuminen vuorotyöhön johtuu suurimmaksi osaksi valolle altistumisesta. Vuorotyöhön sopeutumiseen on myös monia yksilöllisiä eroja, esimerkiksi ikä, perinnölliset ominaisuudet sekä kyky nukkua.
Vuorotyötä tekevillä ihmisillä on usein vaikeuksia nukahtaa, lisäksi uni koetaan katkonaiseksi. Vuorotyötä tekevät raportoivat myös, etteivät koe saavansa palauttavaa unta. Vuorotyötä tekevän on erittäin tärkeää huomioida oikeanlainen nukkumisergonomia.
Hyvä nukkumisympäristö – riittävä uni ja säännöllinen rytmi
Jos aamulla herätessä olo tuntuu väsyneeltä ja raskaalta vaikka unta olisi tullut riittävästi, kannattaa kiinnittää huomiota nukkumisympäristöön. Nukkumisympäristön on hyvä olla hiljainen, rauhallinen ja pimeä. Arjen kiireen jättämät jäljet eivät saisi näkyä sängystä käsin, sillä ne saattavat nukkujan stressaavaan tilaan.
Rauhallisen ympäristön lisäksi sängyllä on olennainen merkitys unenlaatuun. Kun sänky on suunniteltu käyttäjälleen täydellisesti sopivaksi, unenlaadussa huomataan usein merkittävä ero. Sängyn täytyy tukea nukkujan asentoa, ja sitä valittaessa tulee ottaa huomioon käyttäjän erityistarpeet. Esimerkiksi refluksihaasteiselle nukkujalle paras valinta on moottorisänky, jossa sängyn jalkapäätä voi nostaa. Lue lisää sängyn valinnasta täältä: Sängyn valinta – ostajan opas hyvän sängyn valintaan.