Sängyn valinta – Ostajan opas hyvän sängyn valintaan

Mikä on kotisi tärkein huonekalu? Sen tulisi ehdottomasti olla sänky, jossa vietetään elämästä noin kolmasosa. Sängyn valinta on haastavaa, sillä vaihtoehtoja on loputtomasti.

Jos heräilee kesken unien ja pyörii paljon vuoteessa, se on yksi merkki siitä, että sängyn vaihtoa tulisi harkita. Myös kipuilu ja jäykkyys viittaavat epäsopivaan sänkyyn.

Pohdi näitä asioita sänkyä valitessasi ja keskustele niistä myyjän kanssa:

  • Onko sinulla kipuja tai liikunnallisia rajoitteita?
  • Mikä nykyisessä sängyssäsi on huonoa?
  • Kääntyiletkö paljon?
  • Nukutko sängyssä yksin vai kumppanin kanssa?
  • Kuinka paljon olet valmis sijoittamaan rahaa sänkyyn?
  • Hikoiletko helposti?

Sängyssä ensisijainen seikka on se, että nukkujan vartalo pääsee lepäämään mahdollisimman hyvässä, ergonomisessa asennossa. Markkinoilla on paljon kotimaisia laadukkaita perusvuode- ja vyöhykeratkaisuja käyttäviä valmistajia. On olemassa kotimaisia vuodevalmistajia, jotka kiinnittävät huomiota vartalosi vaatimuksiin kyselyjen ja pintapainekuvien pohjalta. Asiantuntija osaa reagoida tarvittaviin muutoksiin, jotka parantavat unta. Sänkyhankinnoissa mennään usein vikaan, kun juostaan vain mainosten ja edullisten tarjousten perässä.

Sängyn tyyppi – sängyn valinta

Sängyn tyyppejä on useita; runkosänky, jenkkisänky, moottorisänky ja sänkykehikko patjoineen. Näistä yleisin on runkosänky, johon yhdistetään joustinpatja. Jenkkisänky voi olla parempi valinta nukkujalle, joka kaipaa hotellimaista luksusta. Moottorisänky taas on hyvä esimerkiksi jalkojen turvotuksesta kärsivälle käyttäjälle. Lapsille valitaan yleensä sänkykehikko, johon lisätään vaahtomuovipatja ja petauspatja. Tämä onkin yleensä toimiva ratkaisu, mutta kasvavalle lapselle kannattaa kuitenkin harkita hieman pehmeämpää runkopatjasänkyä, joka tukee lapsen kasvua ja kehitystä.

Sängyn koko – sängyn valinta

Sängyn pituus, leveys ja korkeus riippuvat nukkujista ja makuuhuoneen koosta. Pituuden olisi hyvä olla 15 cm pidempi, kuin nukkuja. Jos nukkuessa ilmenee kääntyilyä paljon, kannattaa yhden hengen sängyn leveydeksi valita vähintään 90 cm ja kahden hengen sängyn leveydeksi vähintään 160 cm. Nämä ovat yleisimpiä sängyn leveyksiä, joilla suurin osa nukkujista pärjää erittäin hyvin. Isoa unelmasänkyä etsiessä kannattaa suunnata katse kohti King Size -sänkyjä, joissa mahtuu nukkumaan leveämminkin.

Millainen patja? – sängyn valinta

Valitako pehmeä patja vai kova patja? Joustinpatja vai runkopatja?

Patja on yksi tärkeimmistä asioista, jotka vaikuttavat unenlaatuun ja ihmisen hyvinvointiin. Sijoittaessasi hyvään sänkyyn, patjan valintaan kannattaa käyttää sekä omaa että asiantuntijan aikaa. Liian usein valitsemme kovan patjan, vaikka useimmille sekään ei ole sopiva. Jos sinulla ei ole kipuja tai muita ongelmia nukkuessa, varmin valinta voi olla medium-jäykkyydellä oleva patja. Nukkujan painolla on myös suuri merkitys sängyn kovuuden valintaan. Kannattaa kuitenkin lukea lisää patjan valinnasta ja sovittaa eri vaihtoehtoja myymälässä asiantuntijan kanssa.

Sänky osana sisustusta

Kaunis sisustus on monille tärkeä asia ja voi vaikuttaa nukkumaanmenon houkuttelevuuteen. Kustomoidessasi uutta sänkyäsi, voit yleensä valita erikseen haluamasi jalat, alakehän, sekä rungon ja joustinpatjan verhoilun. Näin saat sängyn, joka sopii täydellisesti muuhun sisustukseesi. Sänkyä miettiessä kannattaa myös huomioida makuuhuoneen koko, sillä liian suuri sänky tuo tukkoisuutta ja ahtautta makuuhuoneeseen. Sängyn viereen on hyvä jäädä riittävästi tilaa sängystä poistumiseen, jolloin myös siivoaminen on helpompaa.

Saako halvalla hyvää sänkyä?

Hintahaarukka sänkyjen välillä on valtava. Hinta saattaa olla se ratkaiseva valintakriteeri. Laadukkaammat ja kestävämmät materiaalit maksavat enemmän. Tuotemerkki tuo myös usein hintaa lisää, kuten kaikki osaaminen ja taustatyö, jotka tuotteen taakse kätkeytyy. Hinta ja materiaalin laatu kulkevat tässäkin käsi kädessä. Laadukasta ratkaisua et saa halvimmalla hinnalla. Täytyy kuitenkin muistaa, että kalliimmistakin malleista löytyy perusratkaisuja, jotka eivät välttämättä toimi niin ergonomisesti kuin ehkä jokin markkinoiden edullisempi kokonaisuus. Hinta ei siis aina takaa laatua, joten sängyn suunnitteleminen yhdessä asiantuntijan kanssa on erittäin suositeltavaa.

Vieraile sivustolla: unibed.fi

Jaa julkaisu ystävälle:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Sosiaalinen media

Uusimmat artikkelit

Tilaa julkaisut sähköpostiin

Liity hyvinvoijien joukkoon

Asiakkaamme suosittelevat näitä tuotteita.

KATSO VIDEO JA TUTUSTU
SUOMESSA KÄSITYÖNÄ 
VALMISTETTUUN MOOTTORIVUOTEESEEN

FYSIOTERAPEUTTI JUHA MÄNTYLÄ
 ESITTELEE CARATIA MOOTTORISÄNGYN

Katso video
UNIBED UNIASIANTUNTIJAT

Uniergonomia artikkelit

ASIAKASTILI
Toivelista
Kirjaudu sisään
Luo kanta-asiakatili

Linkki uuden salasanan asettamiseen lähetetään sähköpostiosoitteeseesi.

Salasanan palautus

Hukkasitko salasanan? Syötä käyttäjätunnus tai sähköpostiosoite. Saat sähköpostiisi linkin salasanan palauttamista varten.

OSTOSKORI 0

ÄSKETTÄIN KATSOTUT 0

Lisättiin toivelistalle! NÄYTÄ TOIVELISTA