Unibed on uniergonomian asiantuntija ‒ “Autamme ihmisiä nukkumaan paremmin”
Hyvä uniergonomia on merkittävä osa lepoa ja ihmisen hyvinvointia. Laadukkaita, asiakkaan tarpeen mukaan räätälöityjä vuoteita myyvän Unibedin fysioterapeutin Juha Mäntylän asiantuntemus perustuu ihmisen fysiikan tuntemukseen ja siihen, että hän tietää, millaisen alustan keho tarvitsee nukkuakseen hyvin.
“Hyvä uni on tärkeää”, toteaa uniergonomia-asiantuntija, fysioterapeutti Juha Mäntylä.
“Nukkuessa keho ja mieli palautuvat päivän rasituksista. Unen aikana aivot käsittelevät opittuja asioita, ja laadukas uni parantaa tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä. Vastustuskyky ja sairauksista toipuminen paranevat. Monille unen positiiviset vaikutukset ovat tuttuja, mutta hyvän vuoteen merkitys näihin asioihin jää huomioimatta.”
Laadukas vuode auttaa osaltaan myös ennaltaehkäisemään monia vaivoja. Yli kymmenen vuotta uniergonomian parissa työskennellyt Mäntylä tietää, että työergonomian tapaan myös uniergonomialla on ratkaiseva merkitys ihmisen hyvinvoinnille. Lopulta kyse on melko pienistä asioista, joilla kuitenkin saadaan aikaan suuri vaikutus.
Sen lisäksi, että Mäntylä auttaa ihmisiä löytämään parhaan mahdollisen vuoteen, hän on jakanut tietoaan uniergonomiasta muun muassa ammattikorkeakouluopiskelijoille, järjestöille sekä yritysten työhyvinvointipäivissä.
Liian pehmeä vuode aiheuttaa jumitusta, liian kova käsien tikkuilua
Juha Mäntylä käyttää työvälineenään muovista valmistettua selkärankaa. Sen avulla hän pystyy konkretisoimaan asiakkaalle sitä, mikä merkitys nukkuma-asennolla on esimerkiksi verenkierron, hermoston, lihasten ja nivelten kannalta. Yksi vuoteen tärkeimmistä ominaisuuksista on päästää selkäranka ja lonkka- ja polvinivelet lepoasentoon.
“Selässä on valtava määrä lihaksia pitkin poikin ja monessa kerroksessa, ja väärä asento aiheuttaa ylimääräisiä venytystiloja lihaksiin, minkä seurauksena ne lamaantuvat.”
Mäntylä sanoo Unibedin vuoteiden olevan “ergonomisesti loistavia” ja vakuuttaa, että yrityksen valikoimasta löytyy jokaiselle sopiva vuode.
“Kyse ei ole sanahelinästä, vaan taustalla on faktoja, kuten se, että Unibedin vuoteiden jousisto on maailman huippua tai se, että patjasta voi löytyä jopa 700–1000 jousta neliölle. Pystymme perustelemaan huippulaadun asiakkaillemme.”
Mäntylä toteaa, että ergonomialtaan optimaalinen vuode ei saa olla liian kova eikä liian pehmeä, vaan sopivan myötäilevä.
“Usein vuode on liian pehmeä ja keskeltä kuopalla. Silloin lihakset, jänteet ja hermot eivät ole nukkuessa rennosti, mikä pitkässä juoksussa hankaloittaa verenkiertoa, provosoi kipu- ja jumitiloja ja voi aiheuttaa tukirankahaasteita.”
Kova vuode lisää Mäntylän mukaan vartaloon kohdistuvia pintapaineita, mikä tyypillisesti aiheuttaa erityisesti naisilla lonkan kiputiloja.
“Kovassa vuoteessa ergonomialtaan optimaalinen kylkimakuuasento ei onnistu, koska ylävartalo menee suppuun ja saa aikaan hermoperäisiä oireita, kuten käsien tikkuilua.”
Liian pehmeässä tai kovassa vuoteessa nukkuja joutuu etsimään hyvää nukkuma-asentoa, Mäntylä toteaa.
“Yö menee pyörimiseksi, unen laatu heikkenee ja lepo, syvän unen määrä ja palautuminen jäävät vähäiseksi.”
Unibed tekee vuodekauppaa terveysnäkökulma edellä
Millaisiin asioihin uniergonomiaekspertti kiinnittää huomiota, kun asiakas on valitsemassa vuodetta?
“Aluksi kartoitan sen, millainen entinen vuode on, mitä haasteita siihen mahdollisesti liittyy ja mitkä hänen tarpeensa uuden vuoteen suhteen ovat.”
Mäntylä haluaa asiantuntemuksellaan auttaa asiakasta löytämään parhaan mahdollisen vuoderatkaisun, ja siinä myös esimerkiksi asiakkaan ryhdillä ja vartalotyypillä on merkitystä.
Unibediltä löytyy laajasti erilaisia vuodevaihtoehtoja.
“Jokaiseen asiakkaaseen keskitytään. Kyselen, kuuntelen ja rauhoitumme asian äärelle”, Mäntylä kuvailee asiakaspalvelutilannetta.
Unibedin yrittäjä Sami Pikkuaho lisää:
“Haluamme tehdä näin, koska haemme asiakkaalle pitkäaikaista ratkaisua. Ja vaikka vuoteemme ovat kauniita, menemme terveydelliset näkökulmat edellä. Teemme yhteistyötä muun muassa unihäiriöihin erikoistuneen neurologian erikoislääkärin kanssa.”
Laadukasta uniergonomiaa kerralla jopa kymmeniksi vuosiksi
Mitä uniergonomia-asioihin paneutunut fysioterapeutti on tuonut mukanaan jo alun perinkin uniergonomiaan ja laadukkaisiin sänkyihin paneutuneelle Unibedille?
“Myös muut myyjämme löytävät kyllä asiakkaalle juuri oikeanlaisen vuoteen, mutta Juha pystyy pitämään yllä jatkuvaa henkilökunnan koulutusta”, Sami Pikkuaho sanoo.
“Hän on myös tuonut jatkuvaan kehitystyöhömme uusia näkökulmia erityisesti ihmisen fysiikkaan liittyen. Haluamme olla uniergonomian kärki ja löytää parhaat mahdolliset ratkaisut jokaiselle, myös niille, joilla on fyysisiä, esimerkiksi tukirankaperäisiä ongelmia.”
“Uuden vuoteen hankkiminen on iso päätös”, Pikkuaho tietää.
“Ihmisillä on monenlaisia hankintoja. Siksi tarjoamme vaihtoehtona asiakkaillemme 36 kuukauden korotonta maksuaikaa. Tämä mahdollistaa jokaisen unelman toteutumisen laadukkaasta vuoteesta jopa kymmeniksi vuosiksi.”
Ylivoimaista apua uniongelmiin Unibed uniergonomian avulla
Tiesitkö, että jopa 80 % suomalaisista kärsii huonoista yöunista ja tästä syntyvästä väsymyksestä. Yksi suurimmista syistä huonoon uneen on puutteellinen uniergonomia. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että vietät kolmasosan elämästäsi vuoteessa, jota ei ole suunniteltu sinun kehoasi varten. Unibedin tuotteet suunnitellaan aina tukemaan asiakkaan uniergonomiaa.